Joost Uitdehaag is in het algemeen nieuwsgierig naar waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Hij schrijft daarover fantasy- en near future science fictionverhalen en romans.
Fantasyauteur
Life in a monastic lab van Joost Uitdehaag werd gepubliceerd in het Engelstalige tijdschrift Nature en opgenomen in de prestigieuze verzamelbundel Nature Futures 2. Hij won een bronzen Harland Award en later de Edge.Zero award met Pake Pollok, over een toekomstig Groningen waar grote bedrijven de macht hebben gegrepen. Zijn beste verhalen zijn gebundeld in Pake Pollok en andere verhalen.
Zijn tweeluik Fulia is een episch low fantasy verhaal, over een jonge vrouw die haar stervende wereld moet redden. Het is een bijzonder, apocalyptisch verhaal, waarin een bijna uitgestorven mensheid zich vastklampt aan de hoop op herstel van een mythisch Verbond. Het draait daarbij om de heldin Fulia, die zonder bovennatuurlijke krachten en puur op persoonlijke overtuiging, de erfenis van haar moeder moet zien te redden. Joost is zijn hele leven al gefascineerd door de idealen en mystiek van de middeleeuwen en hij gebruikte die kennis om van Fulia een diep gelaagd verhaal te maken.
The Bookbabe over Fulia. ‘Wauw, wat een verhaal! Dit is fantasy zoals fantasy bedoeld is. Geschreven in haar puurste vorm, lezend als of het waarheid is. Van elke bladzijde heb ik genoten, en je merkt dat elke zin met grote zorg is geschreven. Alles klopt, tot in de kleinste detail van de geschiedenis. GE-WEL-DIG! […] Tijdens het lezen heb ik echt meerdere malen kippenvelmomentjes gehad, en naar het einde toe probeerde ik steeds sneller te lezen terwijl ik op mijn wang en nagels aan het bijten was…[] Onnodig te zeggen, geloof ik, dat dit boek echt een dikke 5 sterren krijgt. Een geweldig fantasy boek dat je niet leest, maar echt met elke vezel beleeft!!”
Hier vind je nog meer recensies.
![](https://nimisa.archerwriting.nl/wp-content/uploads/2025/01/Joost-Uitdehaag.jpg)
Naast dat hij schrijft, werkt hij bij een biotechbedrijf dat nieuwe geneesmiddelen tegen kanker ontwikkelt. Die ervaring verwerkte hij in zijn biomedische thriller Vechten voor Eva, dat begint wanneer de hoofdpersoon Manon die niet zomaar wil accepteren dat haar vriendin Eva zal sterven. Ze zet alles op alles om aan een experimenteel medicijn te komen in een Breaking Bad-achtig plot, maar net even anders. Een hoopvol boek dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de daadwerkelijk waargebeurde uitvinding van een belangrijk medicijn.
Je kunt meer vinden over hem en zijn werelden op www.joostuitdehaag.nl.